Новини

 • "Чардафон-Орловец" посреща вицешампиона "Черно море-Тича" в третия кръг на "А" групата до 14 години
  "Чардафон-Орловец" посреща вицешампиона "Черно море-Тича" в третия кръг на "А" групата до 14 години Третия си мач в „А“ група при момчетата до 14 години ще изиграят утре (събота) талантите на „Чардафон- Орловец“. Възпитаниците на треньора Антонио Станков ще приемат в зала „Орловец“ вицешампиона за 2017-а „Черно море - Тича“ (Варна). Двубоят ще започне в 12.00 часа и ще бъде ръководен от реферите Иван Николов (Велико Търново) и Мартин Столаров (Троян). Габровските момчета започнаха сезона с поражение у дома от шампиона „Тунджа“ Ямбол (37:83), а във втория кръг отстъпиха при визитата си на „Делфин“ в Бургас с 50:61. „Черно море- Тича“ пък записа две победи на старта - 82:81 при гостуването на „Сливен баскет“ и 113:46 в домакинския мач срещу „Дунав“ (Русе). Във временното класиране на Източната конференция варненци са на втора позиция след състава на „Несебър“, който обаче е с мач повече. Другите три срещи от кръга на Изток са: Несебър - Сливен баскет Тунджа (Ямбол) - Делфин (Бургас) Дунав (Русе) - Доростол ( Силистра)
 • "Чардафон-Орловец" дебютира със загуба в баскетболната "А" група при момчетата

  "Чардафон-Орловец" дебютира със загуба в баскетболната "А" група при момчетата Шампионът „Тунджа“ (Ямбол) се оказа високо препятствие за баскетболистите на „Чардафон-Орловец“ и те започнаха със загуба участието си в Източната конференция на „А“ група при момчетата до 14 години. Въпреки сериозната подкрепа, която получиха от трибуните взала "Орловец", възпитаниците на треньора Антонио Станков излязоха видимо респектирани от най-добрия тим в България за тази възраст за сезон 2016/2017 и не успяха да покажат реалните си възможности. Гостите взеха добър аванс още през първата четвърт от мача, завършила при резултат 8:23, а до почивката вече водеха със 17:42. Момчетата от „Чардафон - Орловец“ бяха най-близо до съперника си в третата четвърт, която беше спечелена от "Тунджа" само с 6 точки разлика - 14:20. В заключителната част обаче превъзходството на тима от Ямбол отново беше категорично и доведе до сериозна разлика в крайния резултат - 37:83. „Можехме много повече, но не показахме това, което сме всъщност, и играхме много страхливо. Сериозна роля за това изигра самочувствието в състава на „Тунджа“ и това е нормално, защото те са действащите шампиони на България и имат повече опит в „А“ група. Все пак смятам, че направихме и много добри неща като отбор. Опитът е важен и ще си вземем поука за следващите мачове, които ни предстоят. Искам специално да благодаря и за голямата подкрепа, която получихме. Публиката беше страхотна“, коментира треньорът Антонио Станков след срещата. Във втория кръг „Чардафон-Орловец“ ще гостува на „Делфин“ в Бургас, който в първия кръг надигра като гост "Дунав" в Русе с 66:55. Мачът е следващата събота.

 • Орлин Атанасов

  Светозар Гатев

  Между 19 и 21 август в Габрово ще се проведе финалният национален турнир за аматьори. Той има за цел да определи баскетболният шампион на страната и да даде допълнителен тласък на играта и да я популяризира повече сред подрастващи и не само. Организатор на турнира е ББО (Българско Баскетболно Общество), което бе създадено с цел да популяризира баскетболната игра и да я превърне в масов спорт. Надеждите са този финален турнир да е първият от многото такива, а той да допринесе още повече за развитието на баскетбола в различните региони. Габрово не е избран случайно за домакин, тъй като първо местоположението е удобно, а и второ по това време в града ще има и камп за деца - International Basketball Camp. Програмите на двете събития са съгласувани и подкрепени от Община Габрово и Национална аматьорска лига по баскетбол, така че през тези дни градът да се превърне в истински баскетболен център. Не случайно с подкрепата на ББО в Габрово за демонстративен мач ще пристигнат и два отбора по баскетбол в инвалидни колички. За участие в турнира са поканени осем отбора, които са най-добрите в четирите региона на България. Това са Брикс и Олд Старс 22 от Западна България, Велико Търново и Перестройка (Велико Търново) от Централна България, Хидростаб Шоутайм (Варна) и ВМУ (Варна) от Източна България и Берое и София Лайънс от Южна България. Турнирът ще се проведе на елиминационен принцип. BGbasket.com и Sportmedia.tv ще излъчат в пряко предаване всички двубои от финалния турнир.

  - Какво предстои да се случи в зала „Орловец“ от 19-ти до 21-ви август?

  - Ще проведем тук аматьорски национален финален турнир по баскетбол. Такова нещо в последните 25 години не се е случвало. За това мога да гарантирам, защото съм пряк свидетел. Целта е да поставим някакво начало на традициите в аматьорския спорт. В случая става въпрос за баскетбола.

  - Какъв е регламентът на този финален турнир?

  - Използвам възможността да кажа, че основен инициатор на този турнир е създадената от нас организация „Българско баскетболно общество“ (ББО), която има за цел превръщането на баскетбола в масов спорт. По-точно ние искаме да спомогнем за това баскетбола в България да се превърне в масов спорт, защото ние не можем да го направим сами, но много организации заедно могат. Регламентът за финалния турнир е естествено-логичен. България е разделена на четири района - Западен, Централен, Източен и Южен. В тях с по-голям или по-малък успех се провеждат аматьорски лиги. Най-развитата е в София - Национална аматьорска лига по баскетбол (НАЛБ). Поканили сме първите два отбора от всеки регион. Шампионите са потвърдили, в момента уточняваме и вторите отбори, защото при аматьорския спорт това не е толкова лесно. Ще има отбори от Варна, Пловдив, Велико Търново и естествено София.

  - Георграфското положение на Габрово ли беше причината да изберете зала „Орловец“ за арена на този финален турнир?

  - Просто мястото е хубаво. И градът, и зала „Орловец“ са перфектни за организирането на такова събитие. Има спокойствие, за да може да бъде направен този турнир. Равно отдалечено е от всички райони и съответно няма да има спорове за това, защо проявата е тук. Отделно Габрово преди една година ни прие за един от първите аматьорски турнири извън София и съответно е съвсем нормално първия официален финален турнир да се случи отново тук. - Допълнителен бонус е това, че финалният турнир ще се проведе по време на „International basketball camp Габрово 2016“ и срещите ще бъдат наблюдавани от млади баскетболисти. Да, така е и така го бяхме планували с основния организатор на международния баскетболен лагер Влади Искров. Идеята ни е Габрово да бъде баскетболен град в рамките на една седмица и да има поне 300-400 хора играещи хора в града. Мисля, че и за децата е добре, и за аматьорите е добре. Добре е и за всички баскетболни хора в България, защото такова събитие, подготвено по такъв начин от няколко организации, в последните години не е правено в у нас. Постарали сме се да подготвим награди за по-изявените деца, ще има и шоу игри. Целта е баскетболът да бъде на почит през тези дни в Габрово. - Планирате ли този финален турнир да бъде организиран ежегодно? Нашата организация (ББО), като една от организациите, които искат да консолидират аматьорското баскетболно движение в България, е написала една стратегия за следващите пет години. Целта е да се поставят основите на едни традиции и със сигурност едно от нещата е този турнир да се случва ежегодно, по едно и също време и съответно отборите да се стремят да станат шампиони на България на този турнир. Габрово, в лицето на Общината и обществеността, предложи подкрепа, която мисля, че ще спомогне за това традицията да бъде поставена така, че този турнир да се случва винаги тук. Какво ще стане в бъдеще - ще видим.

  - Няма как да не те попитам и за това, как оценяваш първия сезон на Националната аматьорска лига по баскетбол в в регион Централна България. Ти беше в основата на създаването на лигата тук?
  - Въпросът е доста интересен, когато е поставен към мен, защото аз съм свързан с Габрово - роден съм тук. Личната ми мотивация беше, че искам да направя лига, която да бъде национална. Габрово е едно място, в което спортът е развит, но баскетболът - не толкова, и реших, че ако можем да създадем Аматьорска лига тук, то ще можем да го направим навсякъде в България. За мен, за моя отбор и за организаторите от НАЛБ това беше един труден сезон, но той беше доста полезен, по простата причина, че отборите се самоорганизираха. За следващата година има сериозен интерес, съответно ще има повече отбори и в Централна България ще се играе аматьорски баскетбол. Така че мога да оценя първия сезон тук, като доста успешен.

 • Влади Искров за кампа в Габрово

  - От 15-ти до 22-ри август баскетболът ще завладее Габрово. Дай ни повече подробности?

  - Смятам, че е необходимо в България да има вкарване на нови идеи и нови концепции за разбирането на играта и това е идеята за провеждането на този баскетболен камп. Ще го постигнем чрез треньорите, които сме поканили, от САЩ, Италия, Австрия и Чехия. Така че децата, които ще участват в кампа, ще имат възможност да се докоснат до нови методики и до различни виждания за баскетболната игра. По този начин ще могат да обогатят своите знания и, макар и за кратния период, в който ще се проведе лагера, да успеят да развият своите баскетболни качества. Всичко това ще бъде съчетано с финалния турнир на Националната аматьорска лига по баскетбол от 19-ти до 21-ви август, които децата ще могат да гледат. На 20-ти пък ще има демонстративен баскетболен двубой на състезатели с инвалидни колички, като целта на този мач е децата да видят, че невъзможни неща няма и по-рядко да използват в речника си „не мога“.

  - Колко деца са заявили участието си в кампа?

  - Около 220 са децата, като 170 ще бъдат настанени в хотелите тук в Габрово, а останалите са местни възпитаници. Вярвам, че събирането на толкова много състезатели на едно място, също би допринесло за създаването на едни социални контакти и приятелства между децата. Тоест, фокусът няма да бъде само баскетболен. Ще съчетаем спортната част и с посещение на интересните обекти около Габрово и в града, а те не са малко. Смятам, че от културна гледна точка ще им бъде доста полезно на децата.

  - Как се роди в теб идеята да организираш такова мащабно събитие?

  - Ами аз не очаквах да е толкова мащабно (усмихва се). Имах късмета да работя в чужбина, бях на обучение последно в Щатите - 40 дни в края на миналата година, и видях хората как правят нещата там. Знам, че не се случват много такива събития в България и прецених, че е възможно да се организира такова нещо със западни специалисти, които, както казах в началото, да вкарат ноу хау. Една от основните цели на лагера също е да дадем възможност на най-добрите ни млади баскетболисти да отидат да играят в чужбина и то на места, където има добри баскетболни системи и в отбори, които са водещи в съответните първенства. За жалост, при нас нямаме в момента икономическия ресурс в страната да поддържаме силни мъжки отбори и децата, които спортуват, просто няма къде да реализират потенциала си. Но от това, което съм видял в другите страни, и талантите там, смятам, че нашите деца по нищо не им отстъпват. Просто проблемът при нас е, че за момента системата не е завършена. Имаме много добри деца докъм 14, 15, 16-годишна възраст и после ги губим за играта, защото нямаме силни мъжки отбори, а няма как да ги имаме поради икономическата ситуация и това е един омагьосан кръг. Та, така и така има много голяма вероятност тези таланти, които имаме, след 1 6годишна възраст да ги загубим, смятам, че е по- добре да им се даде шанс да се развият в по-добри системи, да заиграят професионално, да отидат в колежи да учат в Щатите и в един момент, когато приключат целия процес на академично и баскетболно обучение, вече да преценят самите те дали да играят баскетбол професионално, или да се отдадат на това, което са завършили. Алтернативата за колежите в САЩ наистина е много добра. Аз вече имам двама състезатели там и съм сигурен, че след като завършат обучението си, ще могат да се реализират по много добър начин в живота, дори и да не станат професионални баскетболисти.

  - Това звучи страхотно и е хубаво, че този камп ще се проведе в тук. Защо избра точно Габрово?

  - Аз съм емоционално обвързан с Габрово. Започнахме преди 4 години и направихме една по- сериозна селекция тук. Постигнахме и добри резултати - такива, каквито до момента не бяха постигани от габровския баскетбол. Имам подкрепата и доверието на БК“Чардафон-Орловец“, на Община Габрово и всички в града, че можем да направим едно наистина хубаво събитие. Освен това Габрово си е в центъра на България, така че и чисто като локация е много удобно за всички деца да дойдат тук.

  - Едно от най-интригуващите неща, за които спомена, че ще се състоят по време на кампа, е демонстративният мач между състезатели на инвалидни колички на 20-ти август (събота). Обясни ни повече за него?

  - Баскетбол на инвалидни колички в България започнахме в края на 2009-та година. В момента има три отбора, а от тази година има и първенство, като за това доста помогнаха и федерацията и министерството. За годините, в които работих с хората на инвалидни колички, видях, че те са доста по-човечни от т.н. нормални хора, или ходещите хора. Те страшно много си помагат един на друг. Има момчета, които дават лични средства за деца от домове, намират им работа, намират им университети, интегрират ги изцяло в живота и това са хора в неравностойно положение. Та те ще послужат за пример не само на нас, а и на децата и надявам се на всичк

 • Владо Искров: "Идеята е габровският камп да е трамлин за децата"
  През лятото в Габрово ще се състои първото издание на International Basketball Camp. Негов организатор е Владимир Искров, а освен български треньори, ще има и такива от чужбина. Пред BGbasket.com той разказва за това как се е родила Идеята за кампа и какви са неговите цели.
  BGbasket.com

  - През август предстои първото издание на International Basketball Camp в Габрово. Как се роди идеята за него?
  - В последната година при мен се получи Така, че имах възможност да обиколя доста места и да видя как се случват нещата в баскетболен аспект там. Успях да изкарам и 40 дни в САЩ, преди това бях в Ирландия, а пък след Щатите бях и за няколко дни в Италия. Всъщност на тази база разбрах, че в По-голямата част от света баскетбола е едно средство за развиване на личността на младите хора. Хората в напредналите държави много отдавна са разбрали, че баскетбол не се прави, за да има професионални състезатели и всеки един клуб да търси такива, а да има личности. Тоест, чрез баскетбола да повлияваме на младите да се изграждат като добри личности. От тази гледна точка разбрах, че е нужно да се направи нещо по-различно в България като за начало и смятам, че като започнем с този лагер ще може да се направи една лека промяна на нещата.
  Идеята е да има треньори от различни държави, които да повишат баскетболната квалификация на играчите в България и да им покажат нови методи за обучение. Всъщност, като дългосрочен план целта ни е част от децата, които посещават тези лагери да получат възможност да играят баскетбол в чужбина и също та получат обучение. Това ще се случи благодарение на нашите партньори от агенцията Сигма Спортс. Последно като бях в Италия имах възможност да видя как се случват нещата в техните школи и отбори. Хората в тези държави търсят талантливи деца, но все пак знаят, че дори да вземат такива, това не им дава гаранция, че те ще станат баскетболисти. Хубавото, което се прави обаче е, че те ще имат възможност освен да играят и да учат. Тоест, най-малкото да имат един език в повече.
  С няколко думи това е идеята на този лагер - да се даде възможност на българските деца да се докоснат до треньори от европейско ниво и Ако някое от тези деца бъде харесано или направи впечатление, вече чрез агенцията да се направи връзка и да се търси реализация в чужбина.
  - Защо Габрово?
  - Първо е в центъра на България и е удобно като местоположение. Второ, условията са уникални за баскетбол - и като площадки и като зали. Трето, има чисто нов хотел с голяма база, 4 звезди и въобще всичко необходимо за провеждането на един международен лагер на високо ниво. Отделно преди две години работих там и имам подкрепата на кметството, Чардафон-Орловец и всички хора, които по някакъв начин са обвързани с баскетбола в града.
  - Кажи нещо повеча за треньорите, които ще бъдат на кампа...
  - От наша страна ще има треньори от Ботевград, Пловдив, Благоевград, София. Всъщност тези, които ще дойдат от чужбина ще бъдат от четири държави - Италия, САЩ, Австрия и Словакия. малко повече информация за имена и за самите хора ще мога да дам до края на месец май. Така или иначе ще дойдат хора от сериозни отбори. Очакваме главния треньор на Реджо Емилия. Говорих и с Томазо Комелини, който е един от собствениците на Сигма Спортс и благодарение на когото тези треньори ще дойдат в България. Той потвърди, че работи сериозно и, че има вариант и един от националните треньори на Италия да дойде за кампа. В процес на приключване на нещата сме.
  - Всяко начало е трудно. С какви трудности се сблъскваш относно организацията?
  - Камповете наистина са много, а целта на този е да има малко повече полза за децата. Почти всяко едно дете е ходило на камп или в България или в Сърбия. Отива 8-10 дни някъде, след това се прибира в клуба си и реално нищо не се променя. Идеята на този камп е той да бъде като трамплин за талантливите деца и наистина да имат някакъв по-голям бонус от емоцията, че ще бъдат с деца от други отбори, от други държави и, че ще получат някакво адекватно баскетболно обучение. Идеята е да имат нещо като перспектива - някаква опция или възможност за тях за едно по-добро развитие. Не само като спортисти, но и като хора. По време на тези мои баскетболни пътешествия в последната година видях, че наистина баскетболът може да е нещо прекрасно, което да се използва за развитие на тези млади хора. Имали сме много състезатели, които са били уникални играчи на 16 или 17 години, но поради контузия или друга причина се налага да спре и след това с това дете не се знае какво се случва. Ако имаме талантлив играч, като например Кристиян Ставрев и Никола Ангелов, които заминаха за САЩ, дори и да имат някакъв здравословен проблем, те ще имат едно много добро образование и то ще им помогне да се реализират в живота. За мен това са най-добрите стъпки за нашите млади играчи. Просто да им се даде възможност от България да стъпят в Западна Европа, а оттам да се придвижат напред към света.