Важен е пътят не целта!

Стела Симеонова дебютира за националния в Хелзинки

https://cha-o.info/uploads/news_imgs/Bulgaria-Girls-U-16-team-2021.jpg
Стела Симеонова от габровския "Чардафон" е част от националния отбор за момичета до 16 години, който участва в Европейския Челънджър в столицата на Финландия - Хелзинки.

 България се падна в много силна група, заедно със съставите на Франция, Гърция, Германия и Латвия. Първите два тима в класирането в турнира ще добият правото да играят на Световно първенство за 17-годишни догодина.
Отборът, воден от Маргарита Маринкова и Кирил Петров, имаше малшанса още първия ден - в понеделник, да се изправи срещу фаворита Франция. "Петлите", смятани за едни от най-класните тимове в Европа в тази възрастова група, просто прегази българките - 87:45.Срещу една от най-силните школи в женския баскетбол българките вложиха много старание. Те бяха относително равностойни в първата част, в която на два пъти успяха да наваксат изоставане. Все пак Франция постепенно започна да се откъсва и на почивката резултатът беше 33:48.
Силна серия на съперника в началото на второто полувреме до голяма степен реши нещата, разликата мина 20 точки, а след това и 30 в края на частта. Българският състав направи 34 грешки и позволи 22 откраднати топки, а разликата бе много осезаема в борбата под коша. От нашите най-резултатна бе Ива Бонева - 14 точки, с 10 завърши Яна Карамфилова. Въпреки разгромната разлика Марникова и Петров не счетоха за нужно да дадат шанс на изява на всички момичета. За съжаление мача от пейката изгледа и Стела Симеонава.
Иначе възпитаничката на Анита и Виктор Крушеви Стела Симеонова в предсезонната подготовка успя да се пребори с убийствена конкуренция за място в националния състав. На подготвителен лагер през юли бяха повикани 18 момичета: Ивана Бонева, Моника Борисова и Деница Манолова от "Рилски спортист"-Самоков, Анхела Йошовска от "Балкан"-Ботевград, Ема Динчева - НСА, София, Никол Николова, Зорница Герасимова - "Дунав"-Русе, Елисавета Каменова и Виктория Янчева от "Монтана", Гергана Бимбова и Елена Драгоева от "Славия", Мадлен Морарова и Никол Божилова от "Черно море Одесос", Хелин Шакироглу от "Светкавица"-Търговище, Стела Симеонова, Гергана Цекова от "Локомотив"- София, Димана Костова "Черноморец 2014" - Бургас, Яна Карамфилова от "Берое"- Стара Загора. Следтежкия подготвителен лагер и контроли срещу националките на Северна Македония, в които двата тима си размениха по една победа, бяха селектирани 12 момичета за битките в Хелзинки. Стела беше между избраните, отпаднаха представителките на "Дунав", "Монтана", "Славия" и Никол Божилова от "Черно море Одесос" - все доказани школи в българския баскетбол.
"Настроението в отбора е положително. Момичетата са спокойни. На половината от тях това ще са им първи международни мачове. Сигурна съм, че ще дадат всичко от себе си, за да се представим добре - сподели непосредствено преди турнира Маргарита Маринкова. - Този формат ни дава възможност да се срещнем с много силни отбори. За мен е важно да вярват, да бъдат спокойни, да бъдат агресивни на игрището и да се опитат да изпълняват задачите, които им поставяме с колегите."
И във втората среща, срещу Гърция вчера, наставниците на България заложиха на по-обиграните момичета. Стела Симеонова, Анхела Йошовска и Хелин Шакироглу не записаха и секунда, а изключителния талант Димана Костава - по-малко от 5 минути. Треньорската тактика не се промени дори след като от игра бяха отстранени три от водещите състезателки - Яна Карамфилова, Ивана Бонева и Моника Борисова. Това едва ли е причина за драматичната загуба с 51:56, но със сигурност българите загубиха спечелен мач. На почивката те водеха с 31:20, спечелиха повече борби - 49:40, бяха по-ефективни в подкошието, не отстъпваха и по другите показатели... Но само в рамките на стартовата петица: 39:18 борби, 39:30 точки. Така че мачът бе спечелен от резервите на Гърция - 22:10 борби, 26:12 точки. Въпреки оспорвания мач всяка от победителките получисвоите минутки слава.
Днес българките излизат срещу Латвия. 12 август е ден за почивка, а на 13-ти тимът, воден от Маргарита Маринкова и Кирил Петров, ще се изправи срещу домакина Финландия, а в последния ден – 14 август, съперник ще е Германия.
Очакванията са Стела да запиши първи минутки за България в официален мач. Мястото си в националния отбор тя заслужи след отличен сезон, в който вкара 189 точки и бе с основен принос за класиране на кадетките на "Чардафон" за финалите на държавното първенство. В клуба тя е от 2014-та година, има реализирани общо 828 точки, спечелила е и 93 борби. Възпитаник на Анита и Виктор Крушеви.

 

 

Към началото