Новини

 • Доц. Роглева: “Спортната психология помага на спортистите да разширят репертоара на психическите си
  bgbasket.com

  Специалист по психологическа подготовка ще бъде част от екипа на International basketball camp, който ще се проведе в Габрово от 15 до 23 август, съобщи главният организатор на тренировъчния лагер Владимир Искров. Спортният специалист, спечелил две купи като треньор на „Чардафон-Орловец“ - в вицешампионска при юношите и за трето място при младежите, е на път да сътвори нещо уникално за България. За неговия тренировъчен лагер вече са се записали 230 деца, което е от три до пет пъти повече от „нормите“, установени за страната. Може би защото Искров, натрупал опит в Шотландия, Сърбия, Италия и САЩ, се опитва всичко да постави на професионална основа и чрез кампа да даде нови възможности за развитие не само в баскетбола на децата. Естествено, сред основните цели са и „овладяване на нови баскетболни умения; запознаване на състезателите с баскетболната методика на държави като САЩ, Италия, Словакия и Австрия“, но новото и неприлаганото в България създаване на възможности за установяване на международни контакти. Казано с други думи - най-добрите деца ще имат шанса да учат и да развиват баскетболните си умения в чужбина. Точно с тази цел в Габрово по това време ще бъде един от най-добрите български баскетболист - Христо Захариев, който е не само промоутър на кампа, но и представител на една от най-известните италиански мениджърски агенции - Sigma Sports Agency.

  18 спортни специалисти от България, Словакия, Италия, САЩ ще вдигат нивото на подготовката. Тежест на кампа безспорно придава и присъствието на доцент Галина Домусчиева-Роглева - преподавател по Спортна психология в Национална спортна академия „Васил Левски“ - София. От опита си като треньор Владимир Искров знае - победата в повечето случаи се крие не в ръцете и краката, а в главата на състезателите. Да отключи психологическите тайни към успеха, ще е задачата на доц. Домусчиева-Роглева, която ще е гост на габровския камп.  - Доц. Роглева, с какво биха били полезни за участниците в кампа Вашите знания в областта на спортната психология?

  - В краткото време бихме могли да насочим вниманието както на състезателите, така и на треньорите към възможностите, които спортната психология предлага за постигането на целите, усвояване и усъвършенстване на уменията за подобряване на представянето чрез повишаване на самоконтрола и саморегулацията, справяне с негативните психични състояния, регулиране на взаимоотношенията и други аспекти на тренировката и състезанието.

  - Защо повечето спортни специалисти не обръщат внимание на психологическата подготовка в отборите? И с какво би била полезна тя за играчите?

  - През последните две десетилетия популярността на спортната психология расте както като академична, така и като приложна дисциплина. Малцина в сферата на състезателния спорт оспорват важността на психологическата подготовка преди състезание. Въпреки това много спортисти, треньори и спортни администратори все още не са склонни да търсят услугите на квалифициран спортен психолог. Причините за това могат да са различни – често акцентът се поставя върху физическата, техническата и тактическата подготовка, но значението на психологическата подготовка е недооценено, личността на спортиста остава зад кулисите, липсва разбиране за процесите и механизмите, чрез които психиката се отразява на спортното представяне. За разлика от приложението на други науки в сферата на спорта, където могат да се видят конкретни резултати (спортистът вдига по-големи тежести, развива по-големи мускули, става по-силен или по-бърз), спортната психология изглежда непозната и това пречи на използването на широкия спектър от възможности, които тя предлага.

  - Има ли психологически методи, които позволяват развитие на психични качества у играчите?

  - Разбира се, в спортната психология се използват различни подходи, техники и стратегии за саморегулация на психичните състояния, за подобряване на различните характеристики на вниманието, мисленето, паметта, за поставяне и постигане на цели, за преодоляване на конфликтните взаимоотношения, за управление на мотивацията и много други аспекти на спортното представяне.

  - Каква е ролята на спортната психология в съвременния спорт?

  - Това е въпрос за цяла дисертация. Спортната психология може да даде обяснение на процесите, които се наблюдават по време на тренировка и състезание; да предложи интервенции, които да подпомогнат спортистите и треньорите за справяне с предизвикателствата, за постигане на оптимални резултати. Психологическата подготовка се основава върху научното познание и изисква системна психодиагностика. Тя подпомага формирането на определени умения и посочва как ефективно да се прилагат. Психологическата подготовка е продължителен процес, а обикновено се търси психологическа помощ и се очакват бързи резултати, когато отборът е на ръба на изпадане. Разбира се, някои психични умения могат да се усвоят лесно и ефектът от прилагането им да се прояви доста бързо – може да се обедини отборът, да укрепи самочувствието на отделните играчи, но това е за кратко. Уменията, които служат на играчите в дългосрочен план, не се усвояват набързо. Спортната психология помага на спортистите да разширят репертоара на психическите си умения, за да постигнат по-голям контрол над това, което се случва по време на състезание, да синхронизират психическите и физическите си способности, за да постигнат върхов резултат.

 • Владимир Искров: „Развитието на личността е над успехите“
  Треньорът, постигнал най-големите успехи в историята на габровския баскетбол – Владимир Искров, от средата на месеца е зад океана, където преминава обучение по Международната програма за подготовка на треньори по баскетбол, организирана в партньорство между Олимпийския комитет на САЩ, отдела "Олимпийска солидарност" на МОК, ФИБА, NCAA и университета в Делауеър. Понастоящем Искров, вицешампион при юношите и бронзов медалист при младежите от сезон 2013-2014 г. С „Чардафон-Орловец“, е в университета Лихай, а своя блог в BGbasket.com той споделя първите си впечатления от Щатите:

   

  В момента съм част от баскетболната програма на университета Лихай. Университетът се намира в градчето Витлеем, Пенсилвания, а отборът играе в Патриотичната лига. За последно я спечелват през 2012 година, тогава отстраняват и Дюк във финалните турнири.

  Възможностите, които се предлагат на играчите и треньорите са впечатляващи. Имат чудесна зала за 6000 човека, зала за стрелба и фитнес. За момента няма да се фокусирам върху условията за работа, а върху различния подход на обучение, който ме впечатли.

  Имам забележителната възможност да работя с доктор Брет Рийд, който е един от двамата треньори в първа дивизия, защитил докторска степен - ще спомена само, че в първа дивизия има 351 отбора. Силно впечатление ми прави неговият, бих казал, нестандартен и почти непознат подход (особено за българската треньорска общественост). Имам удоволствието да работя с треньор, който рядко повишава тон на играчите си, почти не ги наказва и в същото време интензивността на тренировката е висока. Играчите не се притесняват, че могат да вземат грешно решение, не изпитват страх по време на игра, a се стараят да изпълняват по най-добрия начин всяка една задача. Попитах Рийд как успява да контролира играчите с такава лекота, без да се налагат никакви по-сериозни наказания. Отговорът му беше, че всеки един играч знае точно каква е функцията му в отбора и знае, че трябва да се бори за място в състава, че трябва да има определен успех, за да бъде част от отбора. Ако не отговаря на тези условия има възможност да загуби своята стипендия, която за Лихай възлиза на 62 хиляди долара годишно. 


  Попитах още: „Имали ли сте случай, в който играч да загуби своята стипендия?“ Той ми отговори: „Аз съм старши треньор от 9 години тук и досега това не се е случвало.“ Очевидно младите спортисти съзнават, че възможността, която им се предлага тук е невероятна и те просто трябва да се възползват от нея.

  Също така този университет е в топ 35 на САЩ за най-високи заплати след дипломиране. Стартовата заплата след дипломиране е 80 хиляди долара годишно. Основната цел на Рийд, на треньорския състав и на академичната общност обаче не е свързана с правенето на НБА играчи. Тук основният фокус е да се създават качествени личности, които да са пълноценни членове на обществото. Споделиха ми също, че университетите, които поставят спортните си програми пред академичните не са повече от 30, а всички университети, които имат баскетболни програми са над 1000 в първа, втора и трета дивизии.

  Надявам се, че ще бъда правилно разбран. Целта на тази статия е всеки един от нас – хората в баскетбола, както играчи, така и треньори и ръководители, да разберем какви прекрасни възможности би могъл да ни отвори любимият спорт. Също така представям един малко по-различен тип поведение на треньора, базиран на лични взаимоотношения с играчите, поставящ развитието на личността над успехите.