Важен е пътят не целта!

Ратко Йоксич: “Най-важно в работата на треньора е философията на играта”

https://cha-o.info/uploads/news_imgs/Ratko Joksich_1_742x494.jpg
Вела Лазарова

Само седмица след влизане в действие на съвместния договор за партньорство между Баскетболен клуб “Чардафон-Орловец” и ПБК “Левски” в Габрово се проведе първото обучение на треньорите от града. Това бе първата стъпка към методическото интегриране на местната баскетболна школа към тази на „сините“, идеята е габровските отбори
Вела Лазарова

Само седмица след влизане в действие на съвместния договор за партньорство между Баскетболен клуб “Чардафон-Орловец” и ПБК “Левски” в Габрово се проведе първото обучение на треньорите от града. Това бе първата стъпка към методическото интегриране на местната баскетболна школа към тази на „сините“, идеята е габровските отбори да са неделима част от детско-юношеската академия на „Левски“. Подготовката се води от сръбския специалист Ратко Йоксич, главен методист и треньор на БК “Левски” и Ивайло Равуцов, директор на Детско-юношеската школа на клуба. В разговор Ратко Йоксич, считан за най-добрия методист за работа с подрастващите в България, бе любезен да сподели спортните намерения и първи впечатления от започналата подготовка с участието на първите възрастови групи (12 – 14 г.) на габровския баскетболен клуб.



Г-н Йоксич, добре дошли в Габрово. Познавате ли българския баскетбол?

Да. Работих в България от 1993 г. в продължение на десет години. Идването ми бе свързано с познанството ми с Иван Колев, треньорът на “Балкан”, Ботевград, а също с Джамбазов. От наша страна контакти имаше г-н Джорджевич, бащата на Саша Джорджевич, един от най-добрите наши баскетболисти, Михайло Павлович и аз от тогавашния Югославски баскетболен съюз. Първоначално идеята бе да се организира съвместен спортен лагер в Ботевград (българския баскетболен център, б.а.). После такъв имаше и в Пловдив. Там работих като треньор на “Бубабаскет” (Български баскетбол). В София и сега има баскетболна школа “Бубабаскет”.

След България две години бях треньор на ЦСКА - Москва. От 2009 г. по покана на Константин Папазов (Тити), главния треньор на БК “Левски”, отново съм в България.

Къде започва развитието ви на баскетболист?

В родния ми град Чачак (150 хил. ж.), разположен на 150 км южно от Белград, през който протича р. Морава. В него баскетболът е много добре развит след Втората световна война. Повече от неговите добри състезатели отиват да играят в Белград. Един от най-известните е Драган Качанович, играл през 50-те години на XX век.

Самият аз започнах да играя на 10 години. Винаги съм играл в моя град. И вече 60 години (роден съм през 1941 г.) се занимавам с баскетбол. По професия съм гимназиален учител по математика. А треньор съм от 1965 г.

Баскетболът е моят живот. Съпругата ми почина преди две години. Имам три дъщери, които са били баскетболистки и три внучки.

С какво ви привлече професията на треньор?

Може би работата ми с децата като учител. При нас във всяко училище има отбори по баскетбол. Бях учител до 1971 г. Самият аз създадох баскетболното училище, нещо като вашата Детска баскетболна школа, към 1990 г. Нашият град има над 10 основни училища, всяко с физкултурен салон и отбори по баскетбол. В нашите гимназии се учи от IX до XII клас.

Как протича работата ви в БК “Левски”?

Работата ми е на методист в Детската баскетболна школа и с отборите на големите. Ако главния треньор Тити Ппазов каже:”Ратко, днес отиваш да работиш с жените”, отивам да ги тренирам. В София се използуват две зали за тренировки на клуба- на стадион “Васил Левски” и на “Герена”. Ако е свободна и в зала “Универсиада”.

На какво най-много държите като треньор?

Малко труден въпрос. За мен най-важно за един треньор в работата с децата е философията на играта. Да се изграждат уменията им заедно с треньора.

Какво обичате да им казвате най-често?

Най-много обичам да говоря позитивно с тях. Баскетболът е комплексна игра. Трябва да можеш и да бягаш и да скачаш. Често им казвам: “Баскетболът се играе с ръцете и главата”. При футбола от значение са краката.

Като гост - треньор каква е задачата ви в Габрово?

Задачата е подготовка на треньорите в работата с децата. В зала “Орловец” (на 26 - 27 ноември) играха отбори на възраст 12 и 14 г. с участие на 7 - 8 треньори (осем са възрастовите групи на БК “Чардафон-Орловец). В работата се набляга на технико-тактическата подготовка. Да не забравяме, че децата на клуба тренират и се състезават само от две години. Всъщност сега се полагат основите. Помагаме за изграждане на Детската баскетболна школа. Неотлъчно до нас е Иван Господинов, изпълнителният директор на клуба в Габрово, който допринася много да започне и тръгне съвместната работа с водещия БК “Левски”.

Какво е виждането за партньорството с Габрово в бъдеще?

Бих препоръчал много да се работи. Да се започне с тренировките на децата от 10 - 11 г., а може и от 5 - 6 годишни. Желателно е подготовката да се води и с четирите възрастови групи при децата.

Следващата ни методическа среща в Габрово е на 2 януари.
Към началото