Важен е пътят не целта!

Отборът на IBC спечели турнира "Христо Донков"

https://cha-o.info/uploads/news_imgs/226664968_4097580333611516_6634530499425224792_n.jpg
Приключи Петият международен баскетболен камп (IBC) в Габрово.

Победител в десетия юбилеен турнир „Христо Донков“, който се проведе в рамките на кампа, е отборът на IBC, втори е на „Чардафон - Орловец“, трети - „Евробаскет” - Благоевград.
„Ялова“ (Турция), „Левски“ (България) и „Мегас Александрос“ (Гърция) се наредиха съответно на първо, второ и трето място в борбата за Купата на кмета на Габрово - турнир по адаптиран баскетбол в рамките на Международния баскетболен камп, който се провежда тези дни в града. Спортистите бяха наградени от кмета на Габрово Таня Христова, която им благодари за примера и вдъхновението, които са. В баскетболния камп участват 180 деца от 8 до 18-годишна възраст. Той се провежда за пети път в Габрово, а спортистите са от България, Гърция, Турция, Италия и Северна Македония.

Антонио Кулиандро, треньор от Италия:

Нито за момент не се почувствах чужденец в Габрово
Тренира баскетбол на колички в град Калабрия, Южна Италия. За първи път е на кампа в Габрово. Намира организацията му за много добра. Един много хубав опит след цялата пандемия. Много се радва, че отново вижда децата да тренират баскетбол.


От 4-5 години се занимава само с трениране на баскетболисти на колички. В кампа е много натоварен, защото тренира и различни групи деца, момичета 12-13-18-годишни, но му харесва.
Познава отлично всички детайли на баскетболната игра, защото играе баскетбол от 5-годишен. Познава процеса на трениране и подхода при по-малките и по-големи деца.
Завършил кариерата си на баскетболист, той се преквалифицира в треньор както на конвенционални баскетболни играчи, така и на играчи на колички. Познава и двата типа игра.
Познава и разликата на трениране при различните възрастови групи - 8-годишни момчета и 8-годишни момичета и др. Познава различните видове тренировки, които трябва да направи.
Много му харесва, че в Габрово има толкова добри спортни баскетболни площадки - отворени и затворени, чудесни условия за настаняване на играчите при организиране на такъв интернационален камп.
В момента тренирането на играчите на колички тук, на кампа, е свързано с базови неща, защото този вид спорт в България съществува едва от десетина година и е с възможности за развитие.
Участвал е в баскетболни кампове в Италия. Бил е при треньори на отбори - жени на колички до 23 години. Илариа Дана, неговата жена, също е баскетболистка на количка и е най-добрата в цяла Европа. Прекрасно семейство. Заедно създават отбор „Реджо Калабрия”. В Габрово на кампа нито за миг не са се почувствали чужденци, защото „българи и италианци много си приличат, допадат си като натюрел”.

Георги Иванов, баскетболист на количка, играе в Италия:

Организацията е прекрасна!
Баскетболистът играе от една година в отбора „Реджо Калабрия” в Италия на треньора Антонио Кулиандро. В него участват състезатели освен от Италия и от Испания, Бразилия, Латвия в очакване и на едно момче от Тайланд.

Георги Иванов е на 27 години и играе баскетбол на колички от шест години. До миналата година е бил от състава на „Балкан” - София. Играл е с отбора на ЦСКА, миналата година е играл в „Панатейкос”, Гърция.
В италианския отбор научава „страшно много неща” за играта благодарение на треньора Антонио Кулиандро.
„В Габрово съм идвал още от самото начало на кампа. Бил съм и с двата софийски отбора, и с този на Варна. През тези години сме правили демонстративни мачове. Предния камп бях с отбора на националния отбор. Когато започнах да играя, треньори са ми бяха известните специалисти Кръстьо, Росица Църови, Владимир Искров.
Баскетболният клуб „Левски” - София е в договор с този на „Реджо Калабрия“. Идеята е двата клуба да си помагат.
Убеден съм, три години се занимавам професионално, че този спорт - баскетбол на колички, има бъдеще и че пътят, който имам пред мен, ще ми позволи да помагам на националния отбор да отива все по-нагоре и все по-напред. Дай Боже, да стигнем и до олимпиада. Моя съкровена мечта.
В турнира за купата на кмета на Габрово ще играя с отбора на „Левски” - София. В него ще участва и Илария Дана, чиято класа е с европейска слава. Много се радвам, че тя е сред нас.
Много се радвам и да споделя, че всеки път организацията на International Basketball Camp (IBC) е прекрасна, че децата, макар и уморени, са с щастливи усмивки на лицата. Как нямат търпение да отидат на тренировка, да играят с оранжевата топка. Браво на Владо Искров и всички организатори.“

Наталия Савчева, треньор на клуб „Евробаскет” - Благоевград:
Много сме доволни, ще дойдем пак
„Участвахме за първи път в кампа и на Десетия юбилеен баскетболен турнир „Христо Донков”. Завършихме на трето място. На първо място бе отборът на кампа с треньор от Македония. В него участваха деца от различни възрасти. Спечелиха купата съвсем честно. На второ място е отборът на „Чардафон“ - Габрово.
Много сме доволни от условията, които ни предоставиха по време на кампа - хотел, храна, площадки за трениране. Работихме и с треньори: Денислав Коцев от клуб „Черно море” - Варна, Антонио Кулиандро - Италия, Теди Буков - работил няколко години в Унгария, и Христо Ценов. Показаха на децата много нови неща.
Тренирахме двуразово - сутрин и следобед. Чудесно организиран камп с културната програма - посещение на музеи, басейн.
Нашият отбор бяха 15 души на възраст 16-18 години.
Много сме доволни, ще дойдем пак. Няма да пропуснем”.

 

Към началото