Важен е пътят не целта!

"Чардафон" и "Зограф" се "обедениха" след 10 години

https://cha-o.info/uploads/news_imgs/70-godini-basketball-tryavna.jpg
След повече от 10 години умуване "Зограф" и "Чардафон" най-сетне стигнаха до заключението, че е добре да обединят сили за развитието на баскетбола в двата града.

 Решението бе официализирано в понеделник чрез договор за сътрудничество, подписан от Добринка Манева - президент на тревненския и Иван Господинов - изпълнителен директор на габровския клуб.
"Като подписват настоящия договор, страните декларират желанието си за сътрудничество и съвместна дейност в следните основни области: Методическа подготовка на треньори и провеждане на семинари и открити тренировки; Взаимно предоставяне на информация и програма за развитие на млади баскетболисти; Провеждане на съвместни лагери, турнири и състезания; Сътрудничество при трансфер на играчи между двата клуба; Взаимно популяризиране на дейността на двата клуба" - се казва в документа. Изрично е уговорено, че контрактът не обвързва юридически или финансово по никакъв начин двете страни освен в случаи, договорени в допълнителни споразумения.
Точно такова - Приложение №1, бе парафирано заедно с основния договор. На практика то връща мъжкия баскетбол в Трявна - най-успешният в баскетболно отношение град в региона, който в края на юни отпразнува 70 години от създаването си. Достатъчно е да се споменат имената на Георги Глушков - единственият българин, играл в НБА, и на двукратната участничка на олимпийски игри Снежана Михайлова, бронзова медалистка от Монреал през 1976 и вицешампион от Москва - 1980 г. Според договореното "Зограф" ще осигури финансово, а "Чардафон" - спортно-технически, участието на отбор в първенството на ББЛ "Б" група Център през предстоящия сезон. Идеята е подкрепена лично от кмета на града Силвия Кръстева и от президента на БФ "Баскетбол" Георги Глушков. В тима ще бъдат включени няколко момчета от Трявна, начело със Стефан Бакалов - вицешампион при юношите с "Чардафон" от 2013-2014 г. и капитан на отбора при участието му във въпросната група през миналия сезон, и съотборника му Теодор Върбанов. Треньор ще е наставникът от "Чардафон" Антонио Станков, който ще осигури попълването на тима с перспективни юноши от габровския клуб.

Стефан Бакалов с купата за третото място в ББЛ "А" група Център, сезон 2021-2022


За решението вече бяха уведомени БФ "Баскетбол", както и. Българската баскетболна лига, начело на която е габровецът Орлин Атанасов.
От възстовяването си през 2009-та "Чардафон" отстоява идеята, че градовете от региона трябва да обедият усилията си, за да са равностойни на най-добрите в баскетбола. Прецедент в историята има - през 60-те години е създаден областен отбор, начело на който е баскетболният специалист и журналист Иван Хубанов. Първият опит бе направен точно със "Зограф" - през 2011-2012 г., но тогава Управителният съвет на клуба отхвърли идеята. Усилията бяха прехвърлени към Севлиево и момичета от "Раковски", начело с треньора Павел Калчев през периода, заедно със състезателки от Габрово, извоюваха не малко успехи в периода 2012-2015 година. Оттеглянето от споразумението принуди ръководството на габровския клуб да се обърне към Дряново. Идеята бе последователно подкрепена от два кмета - Мирослав Семов и Трифон Панчев, в резултат на което през 2019-та "Чардафон-Орловец" се преобразува в Обединен баскетболен клуб "Чардафон", а около 90 деца от Дряново тренират редовно под ръководството на младия специалист Антонио Станков. Дряновецът Красимир Александров пък се превърна в един от твърдите титуляри на юношеския и мъжкия тим.
"Обединението" между "Зограф" и "Чардафон" не решава основният проблем на Трявна - липсата на функционираща баскетболна зала, въпреки че физически такава съществува - в рамките на една от приватизираните бивши военни фабрики. Затова отборът в "Б" група ще домакинства в габровската зала "Орловец", където ще играе и "Чардафон" - в първенството на ББЛ "А" група Център. Очакванията са, че кметът на Трявна Силвия Кръстев, с подкрепата на Общинския съвет и Георги Глушков ще намери верния подход тревненският баскетбол да се сдобие със свой дом. Впрочем такъв прецедент - когато спортно съоръжение е приватизирано заедно с фабриката, пустее или се използва за несвойствени нужди има и в Габрово - бившата волейболна зала на "Импулс", в която едноименният отбор преди демокрацията успешно се състезаваше в "Б" група.

Към началото