Важен е пътят не целта!

Йоана Янчева проби в международното съдийство, следва я Виктор Ангелов

https://cha-o.info/uploads/news_imgs/Ioana Yancheva.jpg
Двама габровски съдии направиха своя прощъпулник в международното баскетболно съдийство.

 От 17-ти до 21-ви август 20-годишната възпитаничка на "Чардафон" Йоана Янчева дебютира блестящо на престижния "Словения Бол" в Словения. От вчера там е съклубникът й Виктор Ангелов, който ще е арбитър на "мъжкото" издание.
Турнирът, организиран от Баскетболната федерация на Словения с помощта на управата на града-домакин - Словени градец, се провежда от 2004-та. Специалистите го брандират като неофициално европейско първенство за момичета и момчета до 14 години - състезанията се провеждат отделно. Идеята е отразена и в слогана на надпреварата - Първа международна стъпка на бъдещи баскетболни звезди. В габровския случай той напълно важи и за съдиите. Домакините не пропускат да напомнят, че през "Словения Бол" са минали доказали се вече под двата коша спортисти като Алекс Абринес, Дарио Шарич, Анте Жижич, Клемен Перелич, Санти Юста и много други. "За 5 дни децата се докосват до много аспекти на Европейското първенство - представят страната си за първи път, слушат националния химн, чуват диктора да ги представя пред феновете с ескорт на светлинното шоу. Ние също така осигуряваме онлайн отразяване на живо в Youtube с повече от 4 000 гледания на турнир и ежедневни акценти за всички отбори. Това наистина е истинско преживяване за всяко дете!" - обясняват своята визия организаторите.
В тазгодишното издание на U14 за момичета участваха националните отбори на Словения, Босна и Херцеговина, Полша, Хърватия, Унгария, България и Израел.
Йоана свири в четири срещи. Дебютът бе в мача Унгария - Полша 52:70, последван от Полша - Израел 67:58. Габровското момиче бе кадем за полякините и в полуфинала Словения - Полша 67:77. Безпристрасност при отсъжданията Йоана Янчева демонстрира в срещата за третото място, спечелено от домакините, които надделяха на Хърватия със 77:59.
"Случи се малко неочаквано - сподели преживяванията си при завръщането си в Габрово щастливата Йоана. - Звънна ми Орлин Николов (нац. инструктор на Съдийската комисия към БФ "Баскетбол" - бел. на авт.) и ме пита искам ли да отида. "Отивам" - веднага му казах. На такова предложение не може да се откаже. Направо бях шашната."
Йоана, тогава ученичка в ОУ "Иван Вазов", за първи път се докосва до баскетбола през 2013-та. Неин първи треньор е Добрин Очков, тънкостите на играта изучава след това с помощта на Анита и Виктор Крушеви. За различните формации на клуба е изиграла 95 мача, отбелязала е 666 точки, има и 27 асистенции. Последните са само от участия във национални финали, тъй като само там се води пълна статистика при подрастващите. Пак в такива срещи са регистрираните срещу нейното име 47 борби, че и един чадър - което си е уникално при невисокия ръст на Йоана. С отбора на ПМГ "Акад. Иван Гюзелев" тя стана шампион на България през 2019-та, дублирайки постижението на НАГ от 2011-та.
В съдийството е от 2016-та, първо като част от секретарския апарат на срещите. Амбицията й обаче я праща на терена - през 2019-та като кандидат-съдия, а от 2021-ва вече е съдия. Над нея има вече само две стъпала - съдия национална и международна категория.
Само през миналия сезон Йоана е свирила в 100 срещи - във всички възрастови групи при подрастващите, и при момичетата, и при момчетата, както и при мъжете в Българската национална баскетболна лига. От две години е студентка в НСА, което я извади от габровската и я прати в софийската съдийска колегия. Затова на 5 ноември 2021 г. тя видя своя клуб от другата страна на барикадата - свири при загубата на "Чардафон" от "Дунав" в Русе с 68:75 в мач от Елитна група "Изток" при юношите до 19 години. Няколко месеца по-късно, през март 2022-ра, заедно с Мартин Столаров от Троян, бе арбитър на срещата от ББЛ "Б група Център" "Чардафон" - "Гочита" във Велико Търново - 69:48. Авторитетните наряди, които получава, са анонс, че напредъкът на Йоана се забелязва от съдийската колегия. Тя свири финала при девойките до 19 години в София през май - "Черно море Одесос" - "Светкавица" 64:53. При девойките до 16 г. е била арбитър на 14 срещи, включително на финалния турнир и мача за първото място - "Рилски спортист" (Самоков) - "Берое" 60:56 през юни в Стара Загора.
В Словения Йоана беше част от българския екип. "Светлинни години сме назад - е нейната оценка за подготовката и представянето на нашите подрастващи баскетболистки. Подобни негативни асоциации буди и съдийството. - Знаете, че тук отношението към нас не е особено добро - няма респект, не е позитивно отношението. В Словения беше абсолютно различно. Треньорите се държаха супер! Много прилично. Уважават те, търсят контакта с тебе, разговарят. Не като тук с цялото си поведение да показват: "Виж аз кой съм, ти къде си". Дори да сбъркаш, което винаги се случва в мачовете, отношението е коренно различно. Тук всеки гледа да те набеди, че си сбъркал, че заради тебе е загубил."
Естествено, в Словения Йоана нямаше как да помогне или да попречи на българките, водени от Ирена Косева. Те загубиха от хърватия с 58:78, от Словения с 40:68, от Босна и Херцеговиня - 54:71 и Израел - 50:63. Победител в турнира стана Полша с актив 5 от 5 успеха и 344 точки, средно 68.8 на мач. Българките са седми с 4 от 4 загуби и 202 точки в актива - 50.5 на среща. От българките най-позитивно впечатление остави състезателката на бургаския "Черноморец" Ивайла Бакалова - 13-та в листата на стрелците с 36 точкки, 9 средно на мач.

Към началото