Важен е пътят не целта!

12-годишните на баскетболния „Чардафон" с 4 от 4

https://cha-o.info/uploads/news_imgs/12-momicheta-gabrovo18122022-2.jpg

Победа на 12-годишни момиченца предизвика полемика за стойността на побадета

    12-годишните възпитаници на габровския баскетболен „Чардафон“ постигнаха 4 победи в 4 мача в последния кръг на първенството на зона „Мизия“ при момичетата и момчетата. 
    Бъдещите мъже, водени от Мариян Костадинов - шампион с ЦСКА от преди години, играха в зала „Балканстрой“ в Плевен в неделя.  

momcheta 12

В първата си среща те наглед имаха лека задача срещу връстниците си от „Дунав 2007 Русе“ - съперник, когото победиха с лекота през ноември. В края-накраищата така и се получи, съдейки по резултата - 85:32. Началото обаче беше трудно. Може би подценили съпеника си, момчетата на Костадинов изведнъж се озоваха в ролята на догонващи - първата част завърши 13:16. Във втората обаче си пролича, че са чули съветите на наставника си и набързо обърнаха резултата след тройка на Николай Кънчев, последвана от серия с негово и с участието на Божидар Петков и  Георги Начов.  Последният стана кошмайстор на мача с 24 точки, само с 2 му отстъпи в това отношение Димитър Турлаков. Повярвалите във възможностите си габровчета леко спечелиха трите части - 26:4, 24:7 и 22:5.
    Далеч по-сериозен бе сблъсъкът им с много силния състав на „Чавдар"-Троян - отборът, нанесъл единствената загуба през сезона на лидера „Локомотив“ (Г. Оряховица), и надделял убедително на собствен терен над „Чардафон“ само преди месец - 78:51.
    В Плевен нещата обаче изглеждаха другояче. Действително, „Чавдар“ спечели първата част с 18:14, но габровци играха равностойно. Серия от 8 точки на Георги Начов в началото на втората им вдъхна увереност, че могат да се борят за нещо повече. Така и стана. Момчетата на Костадинов на полувремето вече водеха с една точка, след като спечелиха втората част с 15:10. В третата по същество те си осигуриха победата след силни изяви на двамата Даниеловци - Михайлов и Турлаков, и на Николай Кънчев. Частта завърши 19:8 в полза на „Чардафон“, който не допусна изненада в последната четвърт - 13:16 и победа с 61:52.
    Състав на „Чардафон“ с „Дунав“:  Николай Кънчев (Точки 7),  Александър Михайлов (9),  Георги Иванов (0),  Даниел Минчев (2),  Константин Димитров (0),  Божидар Петков (7),  Даниел Турлаков (22),  Иван Луканов (0),  Калоян Иванов (4),  Даниел Михайлов (2),  Антонио Митрофанов (4),  Момчил Димитров (4),  Кристиян Белев (0),  Георги Начов (24).
    Срещу „Чавдар“ „Чардафон“ бе в състав:  Николай Кънчев (Точки 5),  Александър Михайлов (7),  Георги Иванов (0),  Даниел Минчев (0),  Константин Димитров (0),  Божидар Петков (8),  Даниел Турлаков (13),  Калоян Иванов (4),  Даниел Михайлов (2),  Антонио Митрофанов (10),  Момчил Димитров (0),  Кристиян Белев (0),  Георги Начов (12).
    В същото време 12-годишните момичета на „Чардафон", с треньор Анита Крушева, домакинстваха в своята зала „Орловец“. С оглед на видяното в предишните четири турнира и отсъствието на плевенския „Спартак“, се очакваха леки победи за домакините. Те и ги взеха, побеждавайки с 62:16 „Шампион“-Плевен и с чувствителна разлика отбора на клуба-партньор - „Зограф“- Трявна. „Чардафон“ и „Зограф“ сключиха договор през май миналата година за обединяване на усилията за развитие на баскетбола в региона. В следствие на този контракт 5 възпитанички на габровския клуб и лично на Анита Крушева и нейния съпруг Виктор защитават цветовете на Трявна в „Дивизия I“ за девойки до 19 години. „Зограф“ има и мъжки отбор в ББЛ „Б група Център“, воден от треньор и съставен почти изцяло от бивши и настоящи юноши на „Чардафон“.  Вероятно поради това президентът на „Зограф“ Добринка Манева прие поражението по-тежко и от треньора, и от децата.
Dobrinka Maneva    „Днес момиченцата от БК „Зограф“ участваха  на турнир в Габрово за момичета до 12 години.  Там те се изправиха срещу по-големи и по-опитни от тях деца - написа Добринка във Facebook. -  За всички беше ясно, че противникът ни ще победи.Но пиша тези редове, не защото загубихме, а защото треньорът на противниковия отбор забрави основната цел на спорта за деца. Имаме да учим още много. Но как при тия условия да мотивираме децата? Мисля, че спортът в тази възраст не е само победа. Спортът възпитава, дава възможност на децата да се усъвършенстват и да израстват и не на последно място да укрепват физически и да се забавляват. И когато се случват такива неща като днес, се питам, що за професионалист и треньор трябва да си, за да постъпиш така? Да победиш не заради победата, а да унижиш противника.”
    Съмненията си тя сподели и в телефонен разговор с изпълнителния директор на “Чардафон” Иван Господинов, който потвърди, че позицията на клуба по този въпрос е идентична. “Всички мачове, в които имаме надмощие, използваме, за да обиграваме децата, които имат по-малко минути на терена. Трудно е обаче това да стане при 12-годишни, където се играе с различни петици в отделните части. В случая не можеш да извадиш основните играчи и да оставиш резервите. Няма как треньорите да спрат устрема на малки дечица и да им обеснят, че не трябва да вкарват кошове. Резултатите при малките възрасти не трябва да се приемат толкова сериозно, защото има разлика в подготовката, разлика във физическото развитие, което и се отразява на резултата. Треньорите са опитни педагози и трябва да намерят начин да мотивират децата да продължат да тренират и да се развиват. Защото няма никаква гаранция, че по-добрите на 12 години ще са по-добри и когато станат на 16...”
    Сериозна морална подкрепа Добринка Манева, а чрез нея и децата на “Зограф”, получиха от приятелите й в интернет. Като че ли общото пожелание най-добре илюстрира написаното от Иван Стоянов: “Победата на едните е постижение, загубата на другите не е унижение, а урок и стимул за още работа. Горе главите и успехът ще грейне и на вашата стълбичка! Можете и ще успеете! УСПЕХ!”
    Треньорът на 12-годишните момичета на “Чардафон” Анита Крушева не прие за коректни обвиненията. Съмненията й са, че Добринка Манева е била подведена, защото не е присъствала на турнира и няма лични впечатления. Анита сподели, че е отговорила положително на всички молби, които е отправил към нея колегата й от Трявна - във всички турнири досега. Целта й е не да унижава противника, още повече деца, а да развива своя отбор - е позицията на Крушева. “Два дни баскетбол в зала “Орловец” - написа също във facebook Анита. - Два дни с много емоции за деца, родители, роднини и приятели! Благодарим ви за подкрепата! Днес заслужени победи на момичетата до 12 г. И не сме по-големи, а с много труд и упоритост децата постигат успехи. Само ЧАРДАФОН!!!”
    Съставът на “Чардафон” срещу “Зограф”:  Анита Томева (Точки 0),  Сияна Колева (6),  Габриела Георгиева (2),  Камелия Станчева (18),  Виктория Спасова (2),  Саша Симеонова (14),  Нора Георгиева (6),  Виктория Ангелова (0),  Александра Минчева (2),  Цветомира Антонова (10),  Габриела Маркова (0),  Христия Георгиева (0),  Ева Радева (4),  Алессандра Тамма (25).
    “Чардафон” срещу “Шампион”:  Анита Томева (Точки 0),  Божидара Груцова (2),  Сияна Колева (0),  Габриела Георгиева (2),  Камелия Станчева (0),  Виктория Спасова (12),  Саша Симеонова (8),  Нора Георгиева (0),  Виктория Ангелова (0),  Александра Минчева (0),  Цветомира Антонова (8),  Христия Георгиева (11),  Ева Радева (6),  Алессандра Тамма (13).

Зограф

Мъжкият отбор на "Зогрлаф" - проект между Габрово и Трявна за развитие на баскетбола, подкрепян лично от президента на БЭ "Баскетбол" Георги Глушков

    

Към началото