Важен е пътят не целта!

Владо Искров премести най-големия баскетболен камп у нас – IBC, на морето

https://cha-o.info/uploads/news_imgs/obsta-21.08.2016-1-07.07.2017-1.jpg
Почти 2000 спортисти набираха опит в габровския тренировъчен лагер

Най-големият баскетболен камп в България - International Basketball Camp, който се роди през 2016-та в Габрово, се премества на морето. Идеологът на тренировъчния лагер – Владимир Искров - спечелил вицешампионска титла при юношите и бронзови медали при младежите като треньор на "Чардафон". през сезон 2013-2014, не успя да се споразумее за цена с местните хотелиери, и намери по-добро място за реализиране на идеите си в Ахелой. Кампът, по традиция, се открива в последната десетдевка на юли - на 22-ри, и ще продължи до 30-ти. Записали са се 180 състезатели, много силно е международното участие. Участват се играчи и треньори от Англия, Сърбия, Хърватска, Румъния и Черна гора.  
    Първото издание беше през 2016-та, участниците бяха 220, треньорите - 18 - водещи специалисти от България, Словения, Италия, Сърбия и САЩ. Сред тях бе и младият Антонио Станков, вече като треньор на "Чардафон". След 7 години спечелени 22 купи за габровския клуб от 1 юли амбициозният специалист е част от плевенската баскетболна школа на "Спартак".
    Рекордът на габровския IBC, който винаги се е провеждал с много сериозната подкрепа на Община Габрово и лично на кмета Таня Христова, беше през 2019 - 450 души от 11 държави на четири континента. Това бяха състезатели, треньори, любители, пара-спортисти, доброволци, организатори и мениджъри и над 20 партньорски организации от Европа, САЩ и България.
    В шестте издания на кампа, имаше година прекъсване заради ковид пандемията, общо баскетболни умения са трупали или преподавали над 1800 спортисти и специалисти - през 2017  332 участника, а през 2018 година - малко над 400, през 2021 и 2022 - по над 200.
     Според Владо Искров целите на кампа остават непроменени:
    • овладяване на изграждане на двигателни навици и нови баскетболни умения;
    • запознаване на състезателите с баскетболната методика в САЩ, Италия, Сърбия, Чехия, Англия, Ирландия, Румъния, Украйна, Турция, Македония, Гърция и Молдова;
    • предоставяне на възможности за академично и баскетболно обучение в чужбина; създаване на международни контакти.
    В тазгодишният камп габровски деца няма - заради неяснотите къде ще бъде организиран IBC 2023. Треньорите на "Чардафон" Анита и Виктор Крушеви, Мариян Костадинов и Димитър Тодоров обаче са направили необходимото традиционният предсезонен тренировъчен лагер край морето да го има - той ще е в началото на септемри. 
    Докато Международният баскетболен камп бе базиран в Габрово, част от неговата програма бе и традиционният турнир за купата на Община Габрово "Христо Донков". 
    Форматът му е бил различен през годините - за кадети, за юноши, за представителни тимове. Носители на отличието са били мъжките отбори на "Черно море"-Варна, "Левски"-София, "Чавдар" - Троян, "Академик Бултрекс" - Пловдив. През миналата година местният "Чардафон" бе на път да направи побив, но на финала не издържа срещу сборния отбор на треньори и състезатели на IBC. Според изпълнителния директор на габровския клуб Иван Господинов идеята е тази година турнирът да е еднодневен и в него да вземат 4 мъжки отбора, които се състезават в ББЛ "Център" - така че състезанието да е част от предсезонната им подготовка. "Христо Донков" ще е през септември.

Към началото