Важен е пътят не целта!

Владо Искров става доктор в сряда

https://cha-o.info/uploads/news_imgs/Vladimir_Iskrov_Bret_Riid_367x446.jpg
Най-успешният треньор в историята на габровския баскетбол - Владимир Искров, в сряда ще прикачи преди името си титлата доктор понаучната специалност „Теория и методика на физическото възпитание и спортната тренировка“. Публичната защита на дисертационния му труд е от 14.00 часа в зала А-3 на НСА „Васил Левски”. Искров е докторант редовна форма на
Най-успешният треньор в историята на габровския баскетбол - Владимир Искров, в сряда ще прикачи преди името си титлата доктор понаучната специалност „Теория и методика на физическото възпитание и спортната тренировка“. Публичната защита на дисертационния му труд е от 14.00 часа в зала А-3 на НСА „Васил Левски”. Искров е докторант редовна форма на обучение към катедра „Психология, педагогика и социология“ на тема: „Групови процеси и състезателна реализация в баскетбола“, а негов научен ръководител е Проф. Татяна Станчева Янчева - бивша национална състезателка от ансамбъла по художествена гимнастика, европейска шампионка от Мадрид (1978) г. и световна вицешампионка от Базел (1977) г., заслужил майстор на спорта.

В сряда научната съдба на спечелилия за Габрово през сезон 2013-2014 г. сребърни медали с юношите и бронзови с младежките Владимир Искров ще зависи от Габрово - член на журито е габровската проф. д-р Росица Църова. За нея и за съпруга й проф. Кръстю Църов в рубриката си "Между двата коша" преди години. Двамата бяха специални гости на първия турнир За Купата на Община Габрово през септември 2013 г., спечелен тогава от "Черно море Порт Варна".

Владо Искров, възпитаник на школата на "Левски", като кадет записал мачове и за националния отбор в тази възрастова група, работи два сезона за габровския баскетбол. През първия той бе начело на младежите на "Чардафон-Орловец", през втория, когато за първи път имаше възможност да направи селекция и да води пълноценна подготовка, спечели второ място при юношите, трето при младежите и шесто място в "А" група - с момчета под 18 години. Четирима негови възпитаници тогава бяха извикани в националните гарнитури. И двата гарда на представителния тим на България при юношите бяха от "Чардафон-Орловец" - Максим Алексиев и Алекс Илиев. За Габрово през този знамените сезон - 2013-2014-та, играха и сегашните плеймейкъри на "Левски" - Деян Карамфилов и Евгени Хаджирусев. Почти всички момчета от онзи състав играя на НБЛ или "А" група, двама от тях - Николай Ангелов и Кристиян Ставрев спечелиха стипендии за университети в САЩ и Англия с видеата, които изпратиха за участията си в отбора на "Чардафон-Орловец". Кико стана студентски шампион на Острова, записа мачове за професионалния тим на Манчестър, а от миналия сезон е част от отбора в първа колежанска лига "Уибър Стейт".

В края на миналата година Владо Искров стана първия, българин с ICAB-диплома, след като изкара 35-дневен курс по Международната програма за подготовка на треньори по баскетбол (International Coaching Apprenticeship in Basketball (ICAB), организирана в партньорство между Олимпийския комитет на съединените щати (USOC) , отдела „Олимпийска солидарност“ на МОК, ФИБА, Националната колежанска атлетическа асоциация (NCAA) и университета в Делауеър.

Докато беше в Габрово Искров завърши и престижния тригодишен курс на ФИБА за млади треньори. Той даде път в тази професия и на своя бивш възпитаних в "Чардафон-Орловец" Теди Буков, който сега е помощник треньор на Тити Папазов в "Левски". През лятото той гласи баскетболен камп в Габрово с участието на сръбски и италиански специалисти.

Към началото