Важен е пътят не целта!

"Чавдар" за втори път с Купа "Христо Донков"

https://cha-o.info/uploads/news_imgs/Antonio_626x940_297x446.jpg
"Чавдар" за втора година поред спечели Купата на Община Габрово "Христо Донков", връчена им от кмета Таня Христова,след като вчера в зала "Орловец" надделя драматично над "Радник" (Сурдулица) с 87:83 след продължения.
"Чавдар" за втора година поред спечели Купата на Община Габрово "Христо Донков", връчена им от кмета Таня Христова,след като вчера в зала "Орловец" надделя драматично над "Радник" (Сурдулица) с 87:83 след продължения. Миналия септември полупрофесионалният тим от Троян доста лесно стигна до отличието, тази година обаче на два пъти му се наложи да мине през истински спортен ад, сътворен му по най-добър сръбски баскетболен образец.

При шестото си издание "Христо Донков", който се провежда от 2011 година, за първи път се превърна в международен турнир. Освен местният "Чардафон-Орловец", който се появи с екип на Техническия университет - от негово име ще играе в предстоящия сезон на Националната аматьорска баскетболна лига, между 4-ти и 6-ти септември истинско шоу в зала "Орловец" сътвориха "Шоутайм"-Варна, софийският "Буба баскет", троянският "Чавдар", украинският "Сомик" (Измаил) и сръбският "Радник" (Сурдулица). За първи път и съдийството бе на изключително високо ниво - главен съдия бе бившият международен съдия Марин Механджиев, на терена бе неговият колега Мирослав Томов, партнираха му трима съдии национална категория - Петър Петров от Дряново, Иван Николов от Велико Търново и Илиян Иванов от Плевен. Изявите им пък бяха дружески оценявани от един от най-прочутите международни съдии на Украйна в близкото минала - Валентин Поляков, който бе в делегацията от Измаил.

"Радник" и "Чавдар" се срещнаха в дербито на група "Б", в което сърбите 2 минути преди края водеха с 14 точки, но подцениха ситуацията и Троян изравни секунда преди края, за да стигне до победа с 84:82 в продълженията. Ситуацията се повтори на финала, до който "Радник" и "Чавдар" стигнаха, елиминирайки съответно "Буба баскет" (78:70) и "Чардафон-Орловец" (83:71). Срещу втория в "А" група понатежалите с годините сърби, показаха, че биха били достойни носители на Купата, водейки почти през целия мач. Накрая пак допуснаха изравняване - 78:78, а след като лидерът им Драголюб Павлович се контузи, а вечно спорещият със съдиите Милан Янич бе изгонен, нямаха никакъв шанс в продълженията - 83:71.

В спора за третото място домакините, за разлика от мача в групите, който загубиха с четири точки, нямаха проблеми с "Буба баскет". Водени от неуморния си капитан Антонио Станков те прегазиха юношите на една от водещите баскетболни школи в България с 92:74. Пети в крайното класиране стана "Шоутайм" - шампион от нокаут турнира на Българско баскетболно общество, проведен в Габрово през август, 104:58 срещу "Сомик".

Участниците в турнира вчера почетоха Съединението на България, поднасяйки венци и цветя на паметника на Чардафон Велики. Баскетболният турнир може да доведе до разширяване списъка на побратимите на Габрово. Анонс за това даде водачът на украинската делегация - президентът на измаилската баскетболна федерация Григорий Корчагин, бивш областен губернатор, който при закриването на турнира връчи специална сувенирна купа на кмета на Габрово. Съпругата на доктора на "Радник" Саша Попович пък се оказа, че е кмет на Сурдулица и той обеща през следващата година тя да е с отбора.

Освен от Измаил Таня Христова получи още една купа - символизираща богинята на победата Нике. Тя бе от БК "Чардафон-Орловец" - за подкрепата на развитието на баскетбола в Габрово. Връчвайки отличието, изпълнителният директор на клуба Иван Господинов напомни, че габровският кмет е с личен принос за оборудване на зала "Орловец" с нови подвижни табла, от четири години Община Габрово е основен спонсор на турнира "Христо Донков", а само през тази година с подкрепата на местната управа се организира съвместен тренировъчен лагер на габровски и деца от Израел, Международен баскетболен камп с 230 деца и 18 треньори от България, Сърбкия, Словакия, Италия и САЩ, първият нокаут турнир на Българско баскетболно общество.

Паметните медали и купа за шестото място на "Сомик" бяха връчени от съпругата на Христо Донков - д-р Снежина Ангелова. Ветеранът Цоньо Ботев, който заедно с президентът на КК "Янтра" и говорител на международната колоездачна обиколка на България Васил Дянков, се справиха перфектно като водещи на турнира, отличи четвъртите и петите - "Буба баскет" и "Шоутайм". Негова бе задачата да връчи индивиадуалните призове. Най-полезен състезател бе безспорно най-класният състезател на турнира - Драголюб Павлович (Радник). Бившият юношески национал Радостин Папазов ("Чардафон-Орловец") стана кошмайстор, а Данаил Христов от "Чавдар" - борец под кошовете.

Освен че връчи купите и медалите на класираните от първо до трето място, кметът Таня Христова отличи с грамоти на Община Габрово и почетни плакети: главния съдия на турнира и президент на НАЛБ Марин Механджиев, президентът на ББО Орлин Атанасов, на организатора на Международния баскетболен камп Владимир Искров, на регионалния представител на БФ "Баскетбол" Борислав Томов, на дългогодишния треньор Павел Калчев. Специално бе отличен човекът-баскетбол в Габрово - Дончо Дончев, бивш състезател и треньор на "Чардафон-Орловец". В продължение на повече от 37 години - от закриването на баскетбола през 1975 г. до възстановяването му през 2000-та, той единствено поддържа искрицата на една най-атрактивните игри с топка, работейки като учител в ОУ "Христо Ботев". С тимове на училището той многократно се класира за финали на ученически игри, стигайки до престижни класирания. Дончо Дончев бе в основата на възстановяването на организарания баскетбол в Габрово - чрез едноименния клуб през 2007-ма и чрез "Чардафон-Орловец" две години по-късно.

Към началото