Важен е пътят не целта!

Двама американци идват за Баскетболния камп на Искров

https://cha-o.info/uploads/news_imgs/obsta_21.08.2016_1_05.05.2017_1_742x410.jpg
Иван Господинов

Двама американски треньори са потвърдили участието си в Международния баскетболен камп (IBC), който за втора поредна година ще се проведе в Габрово, информира вчера главния организатор Владимир Искров. Поне четирима ще са италианските наставници, ще има специалисти от Сърбия, Чехия и България.
Иван Господинов

Двама американски треньори са потвърдили участието си в Международния баскетболен камп (IBC), който за втора поредна година ще се проведе в Габрово, информира вчера главния организатор Владимир Искров. Поне четирима ще са италианските наставници, ще има специалисти от Сърбия, Чехия и България. В Габрово ще е и Томазо Комелини, собственик на Sigma Sport Agency, официален международен партньор на International Basketball Camp. Целта му е да селектира талантливи деца, на които да се предложи спортно-образователно развитие в Италия. Миналата година тази чест заслужиха две-три момчета, които обаче после не издържаха тестовете на Ботуша. През юли – кампът ще е от 09.07-2017 до 16.07.2017 г., обаче Томазо ще наблюдава как се изявяват между двата коша и девойките. „Миналата година започнахме това приключение заедно с г-н Владимир Искров, който организира кампа по страхотен начин – сподели италианецът. - Мястото и организацията бяха отлични по много причини. Гостоприемството беше оценено от всички гости на кампа.“

Кампът на Искров миналата година би всички рекорди на подобни мероприятия в България. Тази година амбициозният специалист – вече в ролята и на доктор в областта на спорта, ще подобри собствените си върхови достижения. Най-добрите хотелски бази в града ще посрещнат над 300 надъхани подрастващи спортисти – 220 през миналото издание. Тогава, впечатлена от организаторските качества на Искров, кметът на Габрово Таня Христова възкликна: „Искам го за зам.-кмет“. До такова назначение не се стигна, но Община Габрово вече е основен партньор на IBC. Благодарение на тази подкрепа габровските деца ще се включат в тренировъчните и извънспортните занимания срещу сумата от 80 лева. Иначе таксата за лагера, с храна и нощувка, е 395 лева, без хотел – 185 лева. Сравнително ниската такса за участие – 25 ще са треньорите, 8 от тях – чуждестранни, настаняването е в най-добрите хотели в града - „Мак“, „Орловец“, „Хемус“, е благодарение на многото спонсори – нито един от Габрово, които е осигурил Искров. Подкрепата на Община Габрово пък ще осигури „гвоздея“ на кампа – традиционния турнир в памет на Христо Донков. Той ще се състои не през септември, а през юли, с участието на националните отбори кадети на България, Украйна и Чехия, сборен отбор от участниците в кампа и „Чардафон-Орловец“.

“Приготвил съм и още няколко изненади за децата, които, вярвам, ще допринесат за личностното им развитие. В лагера взимат участие хора в неравностойно положение. Те демонстрират непримиримостта си към сегашното си състояние, като играят баскетбол на

колички. Това е мотивация за тях и представяне на уменията им пред голяма аудитория. Децата пък съзнават, че граници на човешките възможности няма и се вдъхновяват от спортистите на колички. Но по-ценното е, че не се страхуват повече от увредени хора, а ги приемат. Този социален ефект установихме в следствие на миналогодишното издание на IBC.

Отдаваме необходимото и на менталния тренинг. В момента в България специализиран ментален тренинг може да бъде придобит само по време на кампа. Една от целите ни

за тази година е свързана с лекция от успешен на световната сцена

български бизнесмен. Разбира се, ще бъдат поканени и легендарни български баскетболисти.

Специална награда в чест на вече покойният Гецата Панов носеща името

му ще получи най-изявеният участник в кампа“ - сподели вчера Владимир Искров, треньор на мъжкия, младежкия и юношеския отбори на „Чардафон-Орловец“ от сезон 2013-2014, когато заеха шесто, трето и второ място в крайното класиране в шампионатите в „А“ и съответните възрастови групи. Със сигурност в Габрово ще е легендата Георги Глушков – първият българин, засега единствен, играл в НБА. 100 процента участниците на кампа ще се срещнат един от най-добрите родни баскетболисти в последното десетилетие – Христо Захариев, подвизавал се в Италия, сега атакуващ гард в шампиона „Лукойл-Академик“. Има малък шанс в Габрово да се появят и Близнаците – Деян и Калоян, с които Владо е играл в националния отбор за кадети преди години.

Все пак основната притегателна сила към габровския Международен баскетболен камп са треньорите – едни от най-можещите български специалисти ще са тук, нивото на американските и италианските не е нужно да се коментира. Затова с по 30-40 деца в Габрово пристигат наставници от водещи наши школи – ЦСКА, „Левски“, „Дунав“ - Русе, „Черно море“ - Варна, „Черноморец“ - Бургас, „Балкан“ - Ботевград, от Велико Търново, Плевен, Троян и т. н.

Срокът за записване от страната изтече – местата са пълни. За габровските баскетболисти той вчера беше удължен до 20 май, след като кметът Таня Христова и Владо Искров се договориха таксата за тях да бъде намалена с още 30 лева – от 110 на 80.
Към началото