Важен е пътят не целта!

Юношите" на "Чардафон" с нови две победи

https://cha-o.info/uploads/news_imgs/Charadapho-junoshi-Troyan-12-2019.jpg

книга за историята на баскетбола

 

Тазгодишният Антоновден остави следа в историята на баскетбола. На 17 януари габровецът Цоньо Ботев, играл активно между 1962 и 1986 година, предаде на изпълнителния директор на БК „Чардафон - Орловец“ Иван Господинов електронен вариант на илюстрована книга под заглавие „Спомени за баскетбола в Габровски окръг“. Историята обхваща периода от 1946 до 1980 година и постъпва в клуба като дарение.

Жестът е изключително ценен поради факта, че при нещастни обстоятелства – локални пожари в София и Габрово, са унищожени много от документите, свързани с баскетбола, най-вече с картотекираните състезатели.

Цоньо Ботев е систематизирал известната досега информация, уточнил е публикуваните в различни издания данни, отстранил е неточности и разминавания, добавил е неговите лични спомени и като организира хронологически цялата фактология е създал първите 263 страници от историята на баскетбола. (Като любопитна позробност ще отбележим, че в толкова страници е записана и историята на друг габровски спорт - футбола, на Христо Минчев.)

В края на книгата са посочени справочни данни за баскетболистите от Габровски окръг от периода 1946-1980 г., които са известни на автора и наличните архивни единици в Държавен архив – Габрово, в които има информация за баскетбол.

Известният повече като политик автор казва, че основната причина да се захване с книгата е „да остане спомен за моите приятели - баскетболисти, които никога не са имали претенции да станат велики, но безкрайно много обичаха баскетбола“.

Втората причина е свързана с рубриката “Между двата коша”, която вестник „100 вести“ поддържаше в съботния си брой в продължение през 2011 и 2012 година. За две години журналистката Вела Лазарова направи над 60 интервюта с баскетболисти, дейци, техни близки, събра богат снимков материал.

Първото издание на рубриката започна с нарочно обръщение към всички, които са играли или пазят скъпи спомени и материали за вълнуващата игра с жълтата топка: “Да си припомним и запишем заедно историята на баскетбола в Габрово. За повече от тридесетте години на организиран баскетбол в Габровски окръг от 1946 до 1980 г. детските, юношеските, женските и мъжките отбори участват в много вътрешни, окръжни, междуг-радски, републикански и други първенства, донесли не малко вълнения, спортни успехи и надежди“.

Цоньо Ботев изрично подчертава, че не е едноличен автор: „Съдържанието на книгата е такова, че няма как някой да претендира за еднолично авторство. По тази причина и аз нямам подобни претенции. Книгата е на Обединен баскетболен клуб „Чардафон“ – Габрово и само Управителният съвет на клуба със свои решения може да се разпорежда с издаването и разпространението ?.

Ботев изказва специални благодарности на Стефан Калоянов, проф. дтн инж. Венцислав Зимпаров, инж. Васил Гъдев, проф. д-р Росица Църова, проф. д-р Кръстьо Църов, инж. Иван Господинов, Антон Петров, инж. Захари Захариев, д-р Николай Въгленов, Димитър Минчев, Първан Дедев, Петър Милчев, Вела Лазарова, Тихомир Бейски, Марин Денев, Иван Денчев, инж. Пламен Минев, инж. Петьо Василев, Ганка Койчева и Людмил Иванов – за полезната информация и за важните уточнения.

Изпълнителният директор на ОБК „Чардафон“ и собственик на „100 вести“ благодари на Цоньо Ботев и съобщи, че клубът ще проучи възможностите за издаване на книгата в подходящ тираж.

 

 

Към началото