Важен е пътят не целта!

180 деца в петото издание на IBC

https://cha-o.info/uploads/news_imgs/20210725_180917.jpg
Петото издание на International Basketball Camp 2021 (IBC - Международен баскетболен лагер) след едногодишно прекъсване бе открит в неделя с химна на България в зала „Орловец”.

 По традиция той се провежда със съдействието на Община Габрово, кмета Таня Христова и специалисти от Баскетболен клуб „Чардафон” - Габрово. Въпреки намаления състав на участниците - около 180 деца, предвид ковид мерките, IBC продължава да привлича вниманието на младите баскетболисти от страната.

Тази година чужди представители са отборът (5 души) и двама треньори от Каменица, Северна Македония. 

От понеделник започна програмата на двуразовите тренировки на площадките на фирма МАК и зала „Орловец”. Какво споделиха някои от треньорите на децата и младежите: Денислав Иванов, помощник-треньор от София: „Ситуацията с ковида намали броя на участниците. Не пристигнаха участниците от Гърция, Турция, Италия и Англия, която вече е в „червената зона”. Целите на лагера остават все същите, от които основната е овладяване и изграждане двигателните навици и нови баскетболни умения с опитни треньори - българи. Дойдоха клубни отбори на „Дунав” - Русе, Благоевград и домакините от „Чардафон”.

Всички деца-участници отново са настанени в добрите условия на хотел „Мак“. Още първия ден, с пристигането децата бяха на разходка до музей „Етър”, а вечерта имаха вечерни игри на спортните площадки на хотел „Мак”. Ковид мерките налагат да се спазват и при нас правилата за носене на маски, дистанция, дезинфекция. Първата за деня тренировка в зала „Орловец” започна сутринта в 8 часа и е изцяло върху разучаване на индивидуалните качества как децата да играят един на един. Вече минаха три групи. Децата, които тренираме в момента преди обяд, са от град Каменица - Северна Македония, Габрово и Благоевград на възраст от 13 до 18 години“.

Денислав Коцев, треньор от „Черно море” – Варна (крайният вдясно):

„Радостен съм, че отново съм на кампа за трети - четвърти път. Особено сме щастливи, че след пандемията успяхме да направим добър камп. Децата от цялата страна и Македония (16-годишни) много добре се разбират и контактуват помежду си. Прави впечатление старанието на участниците и желание да научат нови неща от баскетболната игра. Групата на треньорите имаме задача да помогнем на тези млади хора да израстват като баскетболисти за тази седмица. Всеки треньор има различен начин на работа. Отборите, които участват, имат опит в първенства. Има и деца, които са по-назад, и такива, които са водещи. Практиката на кампа в Габрово го утвърждава като сериозно начинание, когато децата получават спортна култура. Г-н Влади Искров е много добър организатор и е предложил разнообразна програма. Редуват се тренировки с почивка, когато децата могат да научат много нови неща за баскетболната игра. Тренировките на най-малките (I - II клас) са сутрин най-рано от 8 - 9.15 часа. Децата на ден имат по две тренировки (двуразови), вечер - игри на кортовете над хотел „Мак” с възможност да се забавляват. В културната програма ще има и посещение на басейн в парк „Синкевица”. В очакване и на нови изненади от г-н Искров”.

Мари Пантева, помощник-треньор, играе в „Капри” – Италия: „С удоволствие идвам за втори път. Първият бе през 2019 г., а миналата година не се състоя кампът заради ковид епидемията. Редуваме се като треньори на спортните игрища до хотел „Мак”, зала „Орловец” в очакване да заработят и още две игрища - до блок „Дунав” и в училище. През 2019 г., когато дойдох за първи път, много ми хареса. Тогава имаше повече деца (над 450 души) и бяха разделени на лагер през две седмици. Много е хубаво, че след тази изминала година и половина, когато бяха спрени всички спортни дейности и не можахме да организираме кампа, сега има чудесна възможност децата да играят срещу други отбори. Те са много щастливи, че могат да играят любимата игра. Групите деца от 8 до 18 години предполагат индивидуална работа с всяка от тях. Предвид, че трябва да работят различни неща. В последните дни на кампа ще има турнир както за отбора в баскетболни колички, така и за децата на възраст 16-18 години. С пожелание децата да се забавляват по време на кампа и тази хубава инициатива да продължи. Нашият отбор „Капри” в Италия, който досега игра в серия „Би”, вече трябва да играем в „А 2”, което ни изкачва една стъпка по-нагоре в класирането“. 

Към началото