Важен е пътят не целта!

"Чардафон" ще гради отбор за баскетбол в колички

https://cha-o.info/uploads/news_imgs/basketbol-deza-zentur.jpg
"Чардафон" се сформира отбор за баскетбол в инвалидни колички.

За това се договориха в петък кметът на Община Габрово Таня Христова, авторът на идеята Владимир Искров и изпълнителният директор на ОБК „Чардафон“ Иван Господинов. В срещата участваха представители на всички институции и местната управа, работещи за социализирането и осигуряване на възможности за достоен живот на хора с увреждания - Севдалина Ненкова - шеф на Дирекция „Образование и социални дейности”, Деница Вачкова - началник отдел „Социални дейности и здравеопазване”, Николай Пенов - главен експерт в отдел „Образование, младежки дейности и спорт”, Мартина Груева - главен експерт в отдел „Протокол и връзки с обществеността”, Светла Григорова - директор на Дневен център на младежи и деца с увреждания, Даниела Ненчева - ръководител на Центъра за настаняване от семеен тип за деца/младежи с увреждания.
Влади Искров е член на Управителния съвет на клуба и треньор на националния отбор за баскетбол в инвалидни колички. През сезон 2013-2014 г. той спечели бронзовите медали при младежите и вицешампионската титла при юношите като наставник на „Чардафон“. Чрез своята фирма „Усмивка“ е главен организатор на най-големия и престижен баскетболен камп в България - IBC - Габрово.


Началото на баскетбола в инвалидни колички е поставено през пролетта на 1948 г. Първата среща събира в легендарната нюйоркска зала „Медисън скуеър гардън" 15 561 зрители. Мачът е между два отбора ветерани от Втората световна война - на болница „Халоран“ в Стейтън Айлънд и „Кушинг“ във Фрамингам, Масачузетс, завършил 20:11. Идеолози на този спорт в България са двама габровци - професор Росица и Кръстю Църови, които разработват и методическо ръководство за работа с хора в инвалидни колички. В организационната работа им помага Светлозар Сяров, който също е продукт на баскетболната школа на „Чардафон“. Първият баскетболен клуб за хора с увреждания е създаден в София през 2007-ма - „Балкан“, а от две години се провежда и национално първенство с участието на тимове от София, Бургас, Варна.
Владимир Искров, който е ангажиран с баскетбола в инвалидни колички от 2011 година, е треньор на столичния „Левски“, на националния отбор и председател на наскоро създадената Балканска лига. Убеден е, че спортът дава възможност на хората с двигателни дефицити да се реализират, при това на доста високо ниво. Негови възпитаници вече играят в професионални отбори в чужбина.
В Габрово този спорт беше представен няколко пъти по време на Международния баскетболен камп. През 2018-та в „Орловец“ се проведе и първият турнир за Купата на България по баскетбол на колички, спечелен от „София-Балкан“ - 36:35, срещу ЦСКА. Победителите бяха водени от Владо Искров. В петък той се срещна и с деца и младежи от ръководения от Светла Григорова Център. Работещият в него специалист Георги Левичаров най-вероятно ще е част от треньорския щаб на баскетболния отбор на „Чардафон“ в инвалидни колички. Тимът ще е сборен - за момичета и момчета, в него могат да се включат желаещи да практикуват този спорт от цялата Габровска област. Проявяващите интерес могат да се запишат на имейл адрес: chao@stovesti.info, на място в офиса на клуба - Габрово, ул. „Отец Паисий“ 2 - редакцията на „100 вести“, чрез обаждане по телефона - 0896800096 - Владимир Искров, 0887611753 - Иван Господинов, чрез споменатите по-горе центрове за работа с хора с увреждания. Въпросните социални учреждения ще организират среща с родители и бъдещи състезатели с Владимир Искров на 8 април 2022 г. Седмица по-късно - на 15 април 2022 г., в зала „Орловец“ ще се състоят демонстрации с участие на състезатели от националния отбор по баскетбол с инвалидни колички. При сформиране на отбор тренировките ще се водят в зала „Орловец“ веднъж седмично. Специалните колички, както и финансиране участието в държавното първенство, се осигуряват от БФ „Баскетбол“.

 

Към началото