Важен е пътят не целта!

14-годишните на "Чардафон" с титлата на Дивизия I

https://cha-o.info/uploads/news_imgs/shampionki.jpg
габровските момичета разбиха отбор от легендарната школа на ботевградския "Балкан"

Водените от Виктор и Анита Крушеви 14-годишни момичета на баскетболния "Чардафон" спечелиха титлата на Дивизия I. Във финалния турнир – "Файнъл фор", проведен в сряда и четвъртък в зала "Младост" в Шумен, те надделяха убедително над реномирания състав на "Балкан" с 83:59, а вчера преодоляха и домакините с 48:32 и завоюваха първото място.
    Състезанието трябваше да протече по елиминационна схема, но в последния момент се отказа тимът на "Монтана", оправдавайки се, че имал трудности с транспорта. Шефовете на клуба не приеха и братските съвети от "Чардафон" и "Шумен" да се доверят на надеждния ЖП-транспорт и да хванат директния влак. Така предвидената първа среща между Габрово и Монтана отпадна. Регионалният представител за зона "Добруджа" Стихомир Стоянов веднага промени системата - да се играе всеки срещу всеки. Опитите на надъханата млада наставничка на "Балкан" Клаудия Пенкова да наложи свое виждане по въпроса не минаха. Както и пообърканите й словосъчетания, в които вплиташе името на президента на "Балкан", члена на управителния съвет на Баскетболната федерация и татко на Александър Везенков - легендата Сашо Везенков. Теглен бе жребий, в който Крушев изтегли най-дългата клечка - "Чардафон" игра мачовете си в два последователни дни и момичетата имаха предостатъчно време за възстановяване.

титла
    Допълнително импулсиран от леко арогантното поведение на младата си колежка, габровският наставник на терена є изнесе показна лекция, че претенциите не трябва да изпреварват постиженията. Първата петица убедително дръпна в резултата - 22:14, а втората по същество затвори мача след 21:14 - 15 точки разлика на полувремето. Анализите на Клаудия през почивката вероятно допринесоха третата част да е най-оспорвана, но "Чардафон" спечели и нея, макар и с минималното 20:18. В последната, позагубили увереност, малките ботевградчанки не оказаха сериозна съпротива - 26:7 за "Чардафон", който записа една от най-престижните победи в историята на габровския баскетбол при подрастващите.

Вчерашният ден също не бе добър за "Балкан" - домакините, надъхани да се преборят за титлата, спечелиха лесна победа с 20 точки разлика - 57:37. Така последният им мач - срещу "Чардафон" се превърна в мач за титлата. 
    Двата тима се познават отлично от сблъсъците помежду им за разпределение на местата от първо до трето място в редовния сезон на Дивизия "Изток". При първия - през февруари, момичетата на Крушев водеха на полувремето с 8 точки, но потънаха през второто и загубиха с 43:65. Наставникът след мача каза, че резултатът не отразява реалното съотношение на силите. Думите му бяха потвърдени два месеца по-късно, когато в своята зала "Орловец" габровки изтръгнаха победата с 53:48.stichcho


Стихомир Стоянов връчи купата на "Чардафон"


  Спорът за титлата обаче започна, естествено, от 0:0. Домакините обаче не бяха подготвени за това, което ще им се случи. Натренираните габровски момичета започнаха мача с хъс, стриктно спазваха треньорските указания и след първата част вече погледнаха към първото място - 16:3. Шуменки успяха да изравнят играта и спечелиха с минимална разлика следващите две - 13:11 и 13:12. В последната обаче нервите им не издържаха и бързото изтичане на оставащото време очевидно повлия на играта им. От което в пълна степен се възползва "Чардафон" - 9:3 и победа с 16 точки разлика - 48:32.
    Купата за победител във "Файнъл фор" бе връчена от победителките от Стихомир Стоянов, който е и член на Управителния съвет на БФ "Баскетбол". 
    Щастливият Виктор Крушев реши да не отличава някоя от своите възпитанички и заложи на отборното начало. "Напълниха ми душата! Мога да кажа само, че колективът спечели първото място - бе категоричен той. - Във всеки от мачовете по 9 момичета реализираха точки. Най-голямо удоволствие обаче изпитах, когато родителите на момичета от "Балкан" и "Шумен" ни казаха, че децата са ни научени".
    Срещу "Балкан" "Чардафон" бе в състав: Цветомира Енева (Точки 0), Моника Лалева (15), Алессандра Тамма (3), Дария Ненова (0), Ивайла Мандичева (12), Габриела Дюлгерова (6), Даяна Якубова (18), Христия Георгиева (6), Нели Александрова (12), Пламена Танчева (0), Нора Георгиева (0), Татяна Гатева (4), Ванеса Цветанова (13), Саша Симеонова (0).
    Статистика от мача срещу "Шумен": Цветомира Енева (Точки 0), Моника Лалева (6), Алессандра Тамма (3), Дария Ненова (0), Ивайла Мандичева (7), Габриела Дюлгерова (6), Даяна Якубова (9), Христия Георгиева (0), Нели Александрова (5), Пламена Танчева (2), Нора Георгиева (0), Татяна Гатева (6), Ванеса Цветанова (4), Саша Симеонова (0). 

Към началото