Важен е пътят не целта!

13-годишните на „Чардафон" с две победи в Русе

https://cha-o.info/uploads/news_imgs/momcheta13.jpg
Възпитаниците на Мариян Костадинов са считани за едно от най-талантливите поколения на баскетболния "Чардафон"

Две престижни победи постигнаха в неделя в Русе 13-годишните момчета на „Чардафон“, водени от Мариян Костадинов. В мачове от четвъртия турнир на зона „Мизия“ по баскетбол те надделяха над домакините от „Дунав 2007“ с 65:62 и над „Чавдар“-Троян с 58:44.
    Особено драматичен беше мачът срещу домакините. Представителите на една от водещите школи в Северна България, многократни участници в национални финалите започнаха със самочувствие. Още в първата част те дръпнаха със седем точки - 19:12, а до полувремето успяха да направят разликата двуцифрена - 12 т., след 17 през вторите десетминутки. В тази част на срещата „Дунав“-ци изглеждаха по-можещи и очакванията бяха, че ще доразвият успеха си. 
    Нищо подобно не се случи. Очевидно Костадинов, шампион с мъжкия отбор на ЦСКА отпреди години, успя да използва почивката, за да вдъхне от своя кураж на момчетата. Така през второто полувреме ролите бяха напълно разменени. „Чардафон“ успя на практика да заличи изоставането си още в третата част, спечелена повече от убедително - 21:10. В последната четвърт играта беше по-равностойна, но набралите темп габровски момчета определено знаеха, че ще стигнат до победата. След 20:16 те спечелиха мача с три точки аванс.
    Далеч по-спокойно премина срещата  с връстниците им от „Чавдар“. В Троян баскетболът е спорт номер едно и е приоритетен за Общината - вече се строи втора зала. Клубът от години е в тясно сътрудничество с „Балкан“-Ботевград, от когото получава ценна методическа помощ. В Русе момчетата на „Троян“, които и без това си имат самочувствие, натрупаха допълнително в първата си среща, в която разгромиха „Росица“ (Павликени) с 95:20, след като пречупиха съперника си още в първата част - 32:2.
    Срещу „Чардафон“ обаче тактиката на сплашване не им се получи. Нещо повече - точно в началото на срещата надъханите момчета на Мариян Костадинов им взеха страха - 23:14. Във вторите десет минути символичните домакини в този мач се посъвзеха и взеха частта и наваксаха изоставането - 12:6 в тяхна полза. През второто полувреме битката по същество започна от нулата, но по-подготвени за нея бяха габровските момчета - 14:7 и 17:11 за победа с разлика срещу много силен съперник.
    С играта си те предизвикаха положителни емоции в душата на иначе скъпия на похвали Мариян Костадинов. „Браво на тигрите - бе въодушевен от видяното опитният наставник. - Играха много мъжки, особено срещу „Дунав“ - бориха се до края. Твърде са малки, за да отлича някого. За мен е важно да се научат да играят като отбор. Баскетболът е отборна игра.  Самите те вече започват да го усещат. Затова съм доволен от всички - от целия отбор. Двете победи ни класират за следващата фаза на първенството - ще играем за разпределение на местата от първо до седмо място.“
    Впечатлен от успеха на 13-годишните бе и колегата на Костадинов Виктор Крушев. „Това е едно от най-талантливите, а може и да е най-талантливото. Дори повече от набор 2004-та“ - сподели треньорът, продукт на школата на "Черно море"-Варна, който е в  „Чардафон“ от 2014 година, а в началото работеше и в мъжкото направление.
    В крайното класиране от зоналното първенство „Чардафон“ е втори, с еднакъв брой точки, но по-лоша кошова разлика от първия „Локомотив“-Горна Оряховица. Точно от него подрастващите габровски баскетболист претърпяха единствената си загуба - още на старта на първенството през ноември. В Русе в неделя обаче те бяха категорично надиграни от „Дунав 2007“  59:73
    Срещу „Дунав-2007“ „Чардафон“ бе в състав:  Николай Кънчев (Точки 8),  Александър Михайлов (0),  Антон Кавалов (0),  Деян Стоев (0),  Кристиян Белев (0),  Божидар Петков (7),  Даниел Турлаков (11),  Стефан Тотев (1),  Даниел Михайлов (1),  Антонио Митрофанов (15),  Момчил Димитров (0),  Калоян Иванов (4),  Иван Луканов (0),  Георги Начов (18).
    Селекцията срещу „Чавдар“:  Николай Кънчев (Точки 6),  Александър Михайлов (0),  Антон Кавалов (0),  Деян Стоев (6),  Кристиян Белев (2),  Божидар Петков (15),  Даниел Турлаков (0),  Стефан Тотев (0),  Даниел Михайлов (0),  Антонио Митрофанов (22),  Момчил Димитров (2),  Калоян Иванов (0),  Иван Луканов (0),  Георги Начов (5).

Към началото